Souhrn významných legislativních událostí 23.3. – 29.3. 2009

30.03.2009 14:56

Premiér v demisi Mirek Topolánek si myslí, že do předčasných voleb by měl zemi vládnout kabinet s politickým mandátem. Topolánek v České televizi řekl, že to může být současná vláda v demisi nebo jiná "překlenovací" vláda, jejímž sestavením by byla pověřena ODS jako nejsilnější strana. V jejím čele prý nutně stát nemusí, podle šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka to pro opozici ani není vítané

 

Topolánek: Do voleb by měla vládnout vláda s politickým mandátem

 

Premiér v demisi Mirek Topolánek si myslí, že do předčasných voleb by měl zemi vládnout kabinet s politickým mandátem. Topolánek   v České televizi řekl, že to může být současná vláda v demisi nebo jiná "překlenovací" vláda, jejímž sestavením by byla pověřena ODS jako nejsilnější strana. V jejím čele prý nutně stát nemusí, podle šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka to pro opozici ani není vítané.

 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil hrozí exekutorům zrušením komory

 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) hrozí exekutorům zrušením jejich komory. Pokud se vztahy v komoře do dubna neuklidní, celou ji zrušíme a exekutoři budou nově podřízeni přímo ministerstvu spravedlnosti, řekl Pospíšil v nedělních Otázkách Václava Moravce.

 

Podle KSČM hrozí před předčasnými volbami nebezpečí velké koalice

 

Předseda KSČM Vojtěch Filip   vyjádřil obavy z dohody ODS a ČSSD o předčasných volbách. Podle něj hrozí už před volbami nebezpečí velké koalice. Filip to řekl na  m zasedání širšího vedení strany. Zatímco podle  ho vyjádření předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by se měly volby konat v říjnu, komunisté by je podle Filipa chtěli mít v září.

 

Paroubek s Topolánkem se dohodli na volbách, mají být v říjnu

 

Předsedové dvou nejsilnějších parlamentních stran Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD) se shodli na termínu předčasných voleb. Paroubek ČTK řekl, že se mají uskutečnit v říjnu. S předsedou ODS a premiérem v demisi Topolánkem se v pátek večer také dohodl na sestavení pracovních skupin k řešení hospodářské krize, za jistých podmínek budou sociální demokraté ochotni podpořit v úterý ve sněmovně vládní návrhy.

 

Klaus pro MfD: Na pádu vlády jsem se nepodílel

 

Prezident Václav Klaus označil výroky předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka o tom, že hlava státu stála za pádem vlády, za lživé. Topolánek ho prý těmito výroky chce poškodit. Řekl to v rozhovoru pro   vydání Mladé fronty   (MfD). Klaus popřel také Topolánkovy informace, že se před sjezdem ČSSD, který se konal minulý víkend, sešel na schůzce s Paroubkem a Bémem.

 

Zeman: po premiérství nedychtím; jeho lidé říkají, že by to vzal

 

Bývalý premiér a předseda sociální demokracie Miloš Zeman, o němž se objevily spekulace, že by se mohl stát premiérem prozatímní vlády, tvrdí, že se o funkci neuchází. Nikdo s ním ani tuto možnost nekonzultoval, řekl   ČTK. Jeho stoupenci z občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana jsou ale přesvědčeni, že by se jejich idol, který stál v čele kabinetu v letech 1998 až 2002, úřadu ujal, kdyby nabídku dostal.

 

Senát schválil smlouvu o předávání dat cestujících do Austrálie

 

Letečtí přepravci ze zemí EU mohou podle Senátu předávat australské celní správě vybrané údaje o pasažérech, které přepravují na nejmenší kontinent. Dohodu, která má podobně jako obdobná smlouva s USA pomoci v předcházení terorismu,   horní komora schválila. A to navzdory výhradám některých senátorů, kteří se obávali možnosti zneužití poskytovaných osobních údajů.

 

Čunek nevyloučil, že by vládní krizi mohla vyřešit duhová koalice

 

Šéf lidovců nevyloučil, že by současnou vládní krizi mohla vyřešit takzvaná duhová koalice. Řekl to novinářům po schůzce s prezidentem republiky Václavem Klausem. Podle Čunka hlava státu upřednostňuje dohodu politických stran na dalším postupu a do jejich jednání zatím zasahovat nechce. Duhový projekt by představoval spolupráci tří nynějších koaličních stran - ODS, zelených a lidovců - a opoziční ČSSD.

 

ČSSD chce získat partnery pro zákon o rozpuštění sněmovny

 

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se chce co nejdříve setkat s lídry ostatních parlamentních stran, aby se dohodli na východisku z vládní krize. Novinářům po zhruba hodinové konzultaci s prezidentem Václavem Klausem řekl, že důležitá je dohoda na přijetí zákona, kterým může být rozpuštěna sněmovna. ČSSD je připravena takový zákon předložit. Předčasné volby je podle Paroubka reálné uspořádat do konce října.

 

Senát: Za stav chodníků mají zodpovídat jen jejich vlastníci

 

Za stav chodníků budou zřejmě zodpovídat jen jejich vlastníci. Senát   potvrdil schválení své novely, která ruší odpovědnost majitelů domů za škody způsobené stavem přilehlých chodníků, které vlastní zpravidla obce. Novelu ještě dostane k posouzení prezident.

 

Komise doporučila nepřijímat zákon o církevním majetku

 

Sněmovní církevní komise   doporučila sněmovně nepřijmout vládní návrh zákona o vyrovnání státu s církvemi. Proti zákonu hlasovali komunisté, sociální demokraté a poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

 

Spor o justiční mafii bude soudit Vladimír Soukup

 

O sporu stínové ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešové s představiteli justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou bude místo Vojtěcha Cepla mladšího rozhodovat Vladimír Soukup. Uvedl to   server Aktuálně.cz s odvoláním na mluvčí Krajského soudu v Praze Lenku Ceplovou.

 

Televizní kamery i nadále nesmějí do sněmovních kuloárů

 

Televizní kamery i nadále nebudou smět vstupovat do kuloárů Poslanecké sněmovny. Příslušná sněmovní komise složená z poslanců, která zákaz prosadila, o jeho zrušení sice   jednala, ale nezrušila ho. ČTK to   řekl předseda této komise poslanec Lubomír Suk (ODS). "Z deseti přítomných byla dostatečná většina pro to, aby ustanovení nadále platilo," řekl Suk. Zrušení nového pravidla navrhli sociální demokraté, které k tomu zavázal jejich klub.

 

Klaus dá možnost každému se 101 hlasem poslanců

 

Prezident Václav Klaus nechce, aby vláda v demisi řídila stát dlouho, tedy až do konce českého předsednictví EU nebo předčasných voleb. Po schůzce s končícím premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) také uvedl, že nová vláda musí vzniknout na základě politické domluvy sněmovny. Pokud kdokoli přinese 101 hlas pro vládu, dám mu příležitost, řekl k tomu, koho pověří sestavením vlády.

 

Ve sněmovně vznikne na návrh KSČM komise, má zkoumat justici

 

V Poslanecké sněmovně vznikne dočasná komise, která má zkoumat nezávislost výkonu české justice. Návrh KSČM podpořilo 118 zákonodárců. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že považuje komisi za nadbytečnou, bude její vznik ale respektovat a na její práci se případně podílet.

 

Senátoři ODS vyzvali k rozpuštění sněmovny a předčasným volbám

 

Parlamentní strany by podle senátorů ODS měly najít co nejrychlejší cestu k předčasným volbám do sněmovny. Mohla by ji přinést senátní novela ústavy o rozpuštění dolní komory v případě, kdy vláda podá demisi. Sněmovna tuto normu dostala od Senátu už před třemi lety v době hledání východiska z povolebního patu. Novinářům to   řekl předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

 

Klaus: Pád vlády není katastrofou, polistopadový vývoj nezvrátí

 

Prezident Václav Klaus nepovažuje úterní pád vlády za katastrofu, nenastane podle něho zvrat polistopadového vývoje. V krátkém projevu po převzetí listin o úterním hlasování sněmovny o nedůvěře vládě uvedl, že očekává, že ho premiér Mirek Topolánek (ODS) bude neprodleně po návratu ze zahraničí informovat o demisi vlády.

 

ČR nezůstane bez vlády, další postup upravuje ústava

 

Vyslovení nedůvěry koaličnímu kabinetu premiéra Mirka Topolánka (ODS) neznamená, že Česká republika bude v nejbližší době bez vlády a že skončí třeba i české předsednictví Evropské unii, na němž se premiér a ministři v důležité míře podílejí. Topolánkův kabinet by měl podat demisi, ale prezident Václav Klaus by ho měl pověřil tím, aby své funkce prozatímně vykonával do jmenování nové vlády. Jejím sestavením může Klaus pověřit kohokoli. Procedurální postup po vyslovení nedůvěry vládě upravuje především Ústava ČR.

 

Topolánkova vláda končí, sněmovna jí vyslovila nedůvěru

 

Vláda Mirka Topolánka (ODS) končí, sněmovna jí   vyjádřila nedůvěru. K opozici se připojili i potřební čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nim získala potřebných 101 hlasů.

 

Vláda o odvolání nejvyšší státní zástupkyně Vesecké nejednala

 

Vláda   nejednala o případném odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejíž odchod žádají zelení. Předseda SZ Martin Bursík novinářům po jednání kabinetu řekl, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) toto téma jako samostatný bod nepředložil, nebylo tedy nad čím jednat. "Budu o tom nepochybně jednat s ODS," řekl Bursík novinářům. Očekává se, že o osudu Vesecké budou jednat v nejbližších dnech koaliční lídři.